Czech English German Polish Russian

 

Ulice Moravského Krumlova znovu ožijí motorsportem + rozhovory

 

Jihomoravské monte carlo, tedy jedinečný městský závod s dlouholetou tradicí v Hrušovanech nad Jevišovkou, se v loňském roce kvůli tamějším dopravním omezením premiérově přesunul do Moravského Krumlova. A nejinak tomu bude i letos. Jako termín jedné z největších motoristických událostí na Moravě pořadatelé zvolili třetí červencový víkend 22. – 23. 7.

 

Loňský první ročník závodů se velice vydařil – v Krumlově přihlížely napínavým soubojům supermotardistů a quad-bikerů na tři tisícovky nadšených diváků a úspěch sklidily i exhibiční jízdy dakarských speciálů či brněnského závodního týmu Mičánek Motorsport powered by Buggyra s vozy Lamborghini Huracán SuperTrofeo Evo, na které se ostatně jihomoravští milovníci motorsportu mohou těšit i tentokrát.

 

Letošní závody vypsali organizátoři v čele s Tomášem Ševčíkem opět ve třech kategoriích: Supermoto S1, Supermoto S2 a čtyřkolky, přičemž přihlašování do všech tříd je možné již nyní, a to přímo na oficiálních webových stránkách závodu: https://www.supermotard.cz/jezdci/prihlaska

 

A v rámci příprav na závody jsme vyzpovídali tři osoby, které jsou se závody neodmyslitelně spjaty: již zmíněného hlavního pořadatele Tomáše Ševčíka, závodníka třídy Supermoto S1 Erika Provazníka a starostu Moravského Krumlova a senátora za okres Znojmo v jedné osobě pana Tomáše Třetinu.

 

 

Tomáš Ševčík – hlavní organizátor závodu

 

Tomáši, jak jsi spokojený s loňskou supermoto-premiérou v Moravském Krumlově?

T. Š.: Byl to první ročník v jiném městě na novém okruhu, a tím pádem i velká zatěžkávací zkouška hlavně pro celý organizační tým. Všichni však odvedli perfektní práci a je namístě jim za tohle poděkovat. Děkujeme také za obrovskou podporu občanů Moravského Krumlova, za profesionální jednání ze strany vedení města v čele s Tomášem Třetinou a v neposlední řadě i za pomoc Rudolfa Fráni.

 

Chystáš nějaké zásadní změny pro letošní závody oproti prvnímu ročníku?

T. Š.: Co se týče závodů jako takových, tak žádné zásadní změny nepřipravujeme. Průběh trati bude víceméně stejný jako minule, chybět nebude ani oblíbená terénní část na náměstí. Vylepšení však plánujeme v doprovodném programu, aby byl pro návštěvníky ještě atraktivnější.

 

Na co vše se tedy mohou diváci těšit ať už během závodního nebo i doprovodného programu?

T. Š.: Závody jsou vypsány ve třech třídách, jak jsi již zmínil v úvodu, takže tam žádné zásadní překvapení nechystáme. Exhibičku se supersportovním Lamborghini opět chystá Jirka Mičánek a jeho tým a nově se návštěvníci mohou těšit na fighterské zápasy, které jsou známé již z Hrušovan. Aktuálně domlouváme 10 zápasů K1 a boxu na sobotní podvečer, přičemž ring bude přímo na krumlovském náměstí. Nezapomenutelný zážitek pak jistě bude i originální vystoupení kapely UKULELE TROUBLEMAKERS. A k supermotu patří i dobré jídlo, takže stejně jako vloni připravujeme gastrozónu s vynikajícím občerstvením, aby si každý přišel na své.

 

Můžeš už odhalit jména alespoň některých jezdců, kteří se letos postaví na startovní rošt?

T. Š.: I letos budeme mít mezinárodní zastoupení, a to ve všech třídách. Aktuální stav entry-listu mohou naši fanoušci sledovat zde: https://supermotard.cz/jezdci/prihlaseni-zavodnici. Každopádně v královské třídě S1 se opět utkají naše největší hvězdy, a to je Erik Provazník s Rudim Bauerem. Tato dvojice je jednoduše zárukou perfektní podívané – vždy předvádí dlouhé drifty a neskutečné skoky. Ve čtyřkolkách se pak můžeme těšit na plné startovní pole v evropském obsazení. O show se určitě postarají Petr Ševčík a Miroslav Sýkora nebo kluci Vlasákovi.

 

 

Erik Provazník – dlouholetý účastník závodu v kategorii S1

 

Eriku, Tebe asi není třeba nikterak dlouze představovat – několikanásobný mistr ČR v supermotu, dlouholetý účastník a také vítěz hrušovanských závodů, vloni v Krumlově pak stříbrný jezdec kategorie S1. Co ty jsi říkal na loňskou premiérovou změnu okruhu? V čem vidíš nejzásadnější rozdíl mezi hrušovanskou a krumlovskou tratí? Která Ti sedí více?

E. P.: Z jezdeckého pohledu mi sedí více Hrušovany. Krumlov je totiž místy až příliš úzký a rychlý, což je zase určitě atraktivnější pro diváky. Člověk ale ani nesmí pomyslet na to, že by se něco nepovedlo nebo že by udělal sebemenší jezdeckou chybu. Je potřeba maximální soustředěnost po celý závod, není prostor pro odpočinek. V Hrušovanech se pak ještě víc líbilo, že diváci stáli těsně pod terénní částí závodu. Ale na akci se moc těším, ať už je to v Krumlově nebo v Hrušovanech.

 

Jak celkově hodnotíš koncept těchto městských závodů? Jel jsi v takovém prostředí i někde jinde než v Hrušovanech či Krumlově?

E. P.: Městské závody jezdíme, a to konkrétně v Belgii, Itálii a samozřejmě pak u nás na Moravě. Například Mettet v Belgii – závody se zde konají pravidelně již 31 let, ale pocity tam mám zcela jiné než u nás. Je to bez pochyby přízní českých diváků v Krumlově a Hrušovanech a taky tím, že naše závody v podání Tomáše Ševčíka jsou nejlépe zpracované jako show.

 

Pokud vím, tak start v Krumlově přislíbil i loňský vítěz Rudi Bauer, se kterým jsi předváděl úchvatné souboje až do samého závěru. Myslíš, že se Ti letos podaří zpět získat první místo z Hrušovan? Jak vlastně probíhá Tvá příprava?

E. P.: Na závody s Rudim se pochopitelně těším. Letos budu mít změny v technice – stroj TM Racing má své nesporné výhody a já doufám, že se to ukáže i v samotném závodě. Vloni jsem skončil celkově druhý (v jednotlivých rozjížďkách 2., 1. a 2.), letos tam snad celkově první místo už znovu padne. Jinak přípravy probíhají už od ledna a musím říct, že předsezónní trénink a příprava jsou náročné nejen fyzicky, ale i časově a především finančně.

 

Kde se letos kromě Krumlova chystáš ještě startovat?

E. P.: Prioritou pro letošní sezonu je pro mě jednoznačně mistrovství světa, které jedu poprvé celé a neskutečně se na něj těším. Výkony týmů i jezdců jsou zde neuvěřitelně vyrovnané – zajíždím 13. – 17. místa a vždy je nás v jedné sekundě až deset. A to jsou pro mě ty pravé závody plné adrenalinu! Mimo MS jsem přislíbil účast právě v Moravském Krumlově, který je každý rok jedním z mých hlavních cílů. Jako doplněk těchto podniků pak jedu i MMČR, i když tam bez nějakých vyšších cílů. Beru to spíše jako trénink.

 

Otevřená je ještě moje účast v Belgii na závodech v Belgii v již zmíněném Mettetu. Pokud se mi podaří sehnat dostatek financí, rád bych tam startoval. A v neposlední řadě nesmím zapomenou ani na Supermoto národů v Itálii. Pokud Autoklub ČR uvolní finance, plánujeme účast ve složení Sitnianský, Provazník, Ulman.

 

 

Tomáš Třetina – starosta Moravského Krumlova, senátor za okres Znojmo

 

Pane starosto, máme za sebou první ročník závodu, který však navázal na velice bohatou motorsportovní tradici v Krumlově. Co vy osobně říkáte na fakt, že se tuto tradici podařilo po tak dlouhé době obnovit a že právě závody v Krumlově jsou nyní jednou z největších motoristických událostí na jižní Moravě?

T. T.: Jsem za to rád. V Moravském Krumlově mají motoristické akce tradici a tato by mohla na skvělé motocyklové závody navázat. Mrzí mě, že se již nejezdí VC Brna, nicméně motorističtí fandové by tak mohli najít cestu k nám a užít si trošku jiné, originální závody. Supermoto je akce pro skutečné fanoušky motosportu a letos to zase jistě bude parádní a atraktivní podívaná. O tom nepochybuji a srdečně všechny do Krumlova zvu.

 

Jak hodnotíte z pozice vedení města spolupráci s organizačním týmem závodu?

T. T.: Spolupráci s organizátory akce hodnotím jednoznačně pozitivně. Kluci mají ohromné nadšení a spoustu energie. Svoje nadšení umí rozdávat a nadchnou svým přístupem jezdce i fanoušky. Super je, že do Krumlova přijede doslova polovina Hrušovan a borci si závody užívají. To mě baví…

 

Vnímáte i reakce od krumlovských občanů, jak byli se závody spokojeni?

T. T.: Reakce jsou vesměs pozitivní. Lidem se akce líbí a ve většině jsou spokojení. Samozřejmě, že obyvatelé kolem trasy jsou omezeni během závodů, ale věřím, že po loňských zkušenostech odstraníme problémy, které byly, a všichni budeme spokojeni. Oceňuji jejich pochopení a nadhled a děkuji jim za to.

 

A na závěr jedna osobní otázka: Který je Váš nejoblíbenější úsek krumlovské závodní tratě?

T. T.: Mně se líbí celá trať. Vyžaduje komplexní umění jezdců, kteří mají zkušenosti a zvládají nečetné nástrahy městského okruhu. Těším se, že i letos to bude skvělá podívaná.

 

I letos organizátoři slibují jezdecky náročnou a pro diváky velmi atraktivní trať vedoucí samým centrem města, na níž bude na závodníky čekat celá řada povrchů: od asfaltových částí, přes přejezdy zpomalovacích retardérů, kluzké dlažební kostky až po jedinečnou terénní pasáž se skokem na krumlovském náměstí.

 

Jak již bylo uvedeno výše, tato v českých a moravských podmínkách unikátní akce navázala loňským premiérovým ročníkem na velmi bohatou tradici moravskokrumlovského terénního a silničního závodění. V období od padesátých do sedmdesátých let minulého století bylo město ležící na řece Rokytné dějištěm mnoha mistrovských závodů v motokrosu, na přírodním okruhu Na Slatinách pak soutěžily také silniční motocykly a po dvě sezony rovněž i formulové monoposty.

 

 

Supermoto Moravský Krumlov - infobox

Termín: 22. - 23. července 2023
Místo: Moravský Krumlov, okres Znojmo
WEB: https://supermotard.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/supermoto.hrusovany
Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/1122994022426208/

Článek o historii závodění v Moravském Krumlově: https://supermotard.cz/clanky/2022/historie-zavodeni-v-m-krumlove

 

TZ Supermoto Moravský Krumlov, 30. května 2023

Autor: Vašek Volf, Tomáš Ševčík

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.