Czech English German Polish Russian

 

Jihomoravské Monte Carlo přilákalo do Krumlova tisíce fanoušků motorsportu

 

Druhý ročník jedinečné show s vůni benzinu s názvem Supermoto Moravský Krumlov přilákal o uplynulém slunečném víkendu do města na řece Rokytné tisíce nadšených fanoušků rychlých kol.

 

Organizátoři v čele s bratrskou dvojicí Tomášem a Petrem Ševčíkovými byli nuceni tyto jedinečné závody, které jsou pod přezdívkou jihomoravské Monte Carla známé z Hrušovan nad Jevišovkou, v loňském roce kvůli tamějším dopravním omezením i nepřívětivé situaci na radnici přesunout. Po dlouhých a náročných jednáních padla volba právě na Moravský Krumlov v čele se starostou Tomášem Třetinou, který závody ve svém městě vítá jako další nejen turistické lákadlo.

 

Během celého adrenalinem nabitého víkendu se na trati představilo několik desítek profesionálních závodníků z celé Evropy, a to rovnou ve třech třídách – čtyřkolky, supermoto S2 a supermoto S1, která ve světě supermotardů představuje královskou kategorii.

 

 

 

V první třídě, tedy ve čtyřkolkách, bral první místo Litevec Rolandas Vaivada, druhou příčku obsadil hrušovanský rodák Miroslav Sýkora, třetí pozice pak po třech ostrých rozjížďkách připadla Normundu Cirulisovi z Lotyšska. 

 

V kategorii S2 se z celkového vítězství radoval Vlastimil Grygařík, stříbrnou příčku obsadil Rakušan Markus Spitzer a bronz putuje do Polska do rukou Macieje Wišniewskieho.

 

Největší souboje se však konaly stejně jako v loňském roce v nejsilnější třídě Supermoto S1 a stejné jako vloni bylo i konečné pořadí. Letošní Krumlov opanoval Rudolf Bauer z Rakouska, následovaný Erikem Provazníkem a elitní trojku pak uzavřel Petr Ludvík. Všichni tři přitom ukazovali, že za řídítky jsou bez nadsázky jako doma – dokážou předvést krásné drifty, umí perfektně skočit terénní vložku a jejich jízda je napínavá od startu až po odmávnutí šachovnicové vlajky.

 

Sám vítěz třídy S1, zmíněný Rudi Bauer, závodní víkend v Krumlově komentuje velmi pozitivně: Závodní trať byla opět skvěle připravená, není co vytknout. Je velice rychlá, skok na náměstí je hodně zajímavý a stejně i celkové zabezpečení tratě je na vynikající úrovni vzhledem k faktu, že jedeme v samém centru města. Co se závodění týče, tak můj hlavní soupeř, tedy Erik Provazník, jel naprosto skvěle a bylo opravdu těžké s ním držet krok a neustále se předjíždět. Ale moc mě to bavilo a věřím, že i ty tisíce nadšených diváků podél tratě!“

 

Supermoto Moravský Krumlov však nebylo pouze o závodění, ale byla to doslova show pro celou rodinu. V rámci bohatého doprovodného programu se návštěvníkům představily například supersporty Lamborghini Huracan SuperTrofeo Evo2 z brněnské stáje Mičánek Motorsport, svou exhibici předvedli stunt-rideři z týmu SpecialBrothers a v sobotu večer nechyběly ani K1 a boxerské zápasy či koncerty přímo na krumlovském náměstí. Součástí akce byl také Family Food Festival CZ lákající na pochutiny z celého světa.

 

 

 

Kladně hodnotí letošní závody i hlavní organizátor Tomáš Ševčík: „První pozávodní dojmy jsou pozitivní. Počasí nám přálo, nikdo se nezranil. Ani jednou nemusela vyjíždět záchranná služba, což je super. Spokojeni byli i jezdci. Někteří se letos zúčastnili nově, a to jak Češi, tak zahraniční závodníci – měli jsme zde jezdce nejen ze střední Evropy, ale dokonce až Litvy, Lotyšska či dokonce Kyrgyzstánu. Mezinárodní účast jsme zaznamenali i u novinářů a fotografů, kteří sem přijeli z Polska, Rakouska i Německa, a kteří pak propagují naše závody i město Krumlov ve svých národních médiích. Jsme tedy více než spokojeni. Zároveň děkujeme i všem občanům města Krumlova za jejich trpělivost během celého víkendu.“

 

Tato v českých a moravských podmínkách unikátní akce navázala loňským premiérovým ročníkem na velmi bohatou tradici moravskokrumlovského terénního a silničního závodění. V období od padesátých do sedmdesátých let minulého století bylo město dějištěm mnoha mistrovských závodů v motokrosu, na přírodním okruhu Na Slatinách pak soutěžily také silniční motocykly a po dvě sezony rovněž i formulové monoposty.

 

Další informace o závodu a fotogalerie najdete na oficiálním webu: https://supermotard.cz

Kompletní výsledky pak zde: https://www.amchrono.cz/cz/s2125/Vysledky/c2633-Detail-akce/gsto1733-SUPER-MOTO-2023

 

Autor: Vašek Volf 

23.07.2023

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.